Jaká bude cena energií v roce 2021?

23.června 2021
Zpět na výpis článků

Od začátku letošního roku ceny elektřiny, obchodované na burzách, rostou. S tím souvisí i plánované zdražení dodávek elektřiny na následující období, které oznámila již většina dodavatelů.

Co je příčinou zdražení elektřiny a jaké zvýšení cen energií můžeme v roce 2021 očekávat? 

 

Snížení výše regulovaných složek elektřiny

Dle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) regulovaná složka ceny elektřiny na hladině nízkého napětí klesla v letošním roce 2021 v průměru o 1,7 %. Regulovaná cena elektřiny tvoří přibližně polovinu celkové ceny, kterou každý měsíc zaplatíte za spotřebu elektřiny vaší domácnosti. Podíl regulované části je 53 % z výsledné ceny elektřiny. V rámci regulované ceny elektřiny jsou zahrnuty poplatky za distribuci, systémové služby, služby regulátora trhu a podpora výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů. 

 

Za zdražením elektřiny stojí emisní povolenky

Rostoucí ceny emisních povolenek prodražují výrobu elektřiny v uhelných a plynových elektrárnách. Každá emisní povolenka dává oprávnění firmám a elektrárnám k vypuštění jedné tuny CO2. Kvůli celkovému tlaku na snižování emisí a zmírnění znečištění ovzduší se cena emisních povolenek zvýšila na šestinásobek za poslední dva roky. Ze zhruba 5 EUR/t dosáhla cena emisní povolenky až na současných 53 EUR/t, což má za následek zvýšení průměrné ceny elektřiny, která vzrostla meziročně o bezmála 30 euro za megawatthodinu. Podobně je na tom i nárůst ceny za uhlí, kvůli omezení těžby v Číně, či zdražení zemního plyn. Dalším faktorem je, že se evropská ekonomika údajně nachází na svém vrcholu. To znamená vysokou poptávku po elektřině, což dále zvyšuje její aktuální cenu.

Bude zvyšování cen pokračovat?

Analytici a renomovaní energetičtí prognostici očekávají meziroční růst ceny elektřiny pro odběratele o 10 - 40% a to v závislosti na na okamžiku, kdy bude zákazník svou cenu fixovat a kdy ji fixoval v předchozím období. Vzhledem k tomu, že se Německo zavázalo odstavit veškeré jaderné elektrárny v roce 2022 a ve stejném období by mělo zavřít i uhelné elektrárny o výkonu několika gigawattů, bude pravděpodobně cena elektřiny stále stoupat. Jelikož nebude na trhu dostatečná nabídka elektřiny, bude se její cena neustále zvedat dále nahoru.

 

Jak se vyhnout zdražení elektřiny?

Důležitým faktorem při ceně za vaši spotřebu energie je nákupní strategie dodavatele, za jakou cenu a kdy pro vás dodavatel elektřinu nakoupí, a zda vám fixuje cenu elektřiny nebo plynu. Fixace cen vám zajistí neměnnou cenu po celou dobu trvání vaší smlouvy a zdražení se vás tedy netýká. 

Při výběru dodavatele dbejte nejen na cenu, ale také na spolehlivost a kvalitu zákaznického servisu dané společnosti. Cenu za svou spotřebu energie si můžete snadno a rychle spočítat díky naší Manta kalkulačce. Posvítíme si na spotřebu energie vaší domácnosti společně a vy tak můžete ušetřit až několik tisíc korun! 

 

 

2024 © Manta Energy a.s.