Topit plynem nebo elektřinou. Co pro vás bude výhodnější?

22.dubna 2021
Zpět na výpis článků

Kdy pro vás začíná topná sezona? V listopadu, v prosinci? Někdo má raději, když je doma opravdu teplo, pro někoho je zase lepší teplota nižší. Ve svém okolí by však člověk těžko hledal někoho, kdo by řekl, že bez topení klidně přečká zimu. Topit je zkrátka třeba. Je jen otázkou jak, protože každá varianta topení má svou cenu, která se promítne do vašeho rodinného rozpočtu.

Rozhodujete se, co pro vás bude lepší a především levnější, zda topení plynem nebo elektřinou? Jednoznačná odpověď neexistuje. Vodítkem, co zvolit, však pro vás může být náš přehled výhod a nevýhod obou variant.

Topení elektřinou

Velkou výhodou elektřiny je, že je v každé domácnosti, takže je jako zdrojtopení vlastně po ruce.

Vysoké nejsou ani náklady na pořízení elektrického vytápění, cena elektrokotle začíná zhruba na 20 tisících korun. Poměrně levné jsou přímotopy, které se však hodí do menších prostor. Díky vytápění elektřinou nemusíte řešit žádné revize plynových rozvodů ani spalinových cest. Protože elektrokotel nic nespaluje, nevznikají žádné emise. Přijdete sice o šanci si domů pozvat kominíka pro štěstí, ale zase ušetříte.

Ovšem samotný provoz už je horší. Platí známé, že elektřina je dražší, respektive kWh elektřiny stojí dvakrát víc než stejné množství zemního plynu. Je proto třeba zvážit, o jaký typ stavby se jedná a jakou má energetickou náročnost. Jakmile se rozhodnete topit elektřinou v nezatepleném velkém domě, budete mít v peněžence doslova vítr. V takových domech rozhodně platí rovnice: velká spotřeba = velké náklady. 

Kde se však topení elektřinou vyplatí, jsou pasivní a nízkoenergetické domy, kde je minimální tepelná ztráta. Energeticky šetrné domy mají natolik nízkou celkovou spotřebu energie, že pro běžný provoz domácnosti, vytápění i ohřev vody je elektrický kotel lepší a výhodnější než pořizování dražšího plynového kotle. Navíc, pokud si pořídíte elektrické vytápění, máte nárok na zvýhodněnou dvoutarifní distribuční sazbu D57d, při které odebíráte 20 hodin v nízkém tarifu, nebo také zlidověle nočním proudu.

Další možností vytápění elektřinou je tepelné čerpadlo. To odnímá teplo z okolí vytápěného objektu, tedy ze vzduchu, země nebo vody, a je napájeno ze sítě. Pořizovací cena tepelného čerpadla je vyšší a s ohledem na celkovou životnost a úsporu se nemusí vyplatit. Na druhou stranu ale přinese větší komfort a při stejných podmínkách na vytápění o něco nižší spotřebu.

Topení plynem

Oproti elektřině není plyn všude dostupný. Vybudování takové přípojky je někdy inemožné, protože místní síť rozvodu plynu v blízkém okolí prostě není. Pokud však u vašeho domu přípojka je, máte na výběr.

Pro spoustu domácností je vytápění plynem jasná volba, protože provoz plynového kotle vytápí rychle a efektivně, lze ho používat také pro ohřev vody a je i ekologický oproti elektřině, která se vyrábí převážně v uhelných a jaderných elektrárnách.

Vyšší je pořizovací cena plynového kotle, ovšem při splnění podmínek můžete na jeho pořízení čerpat takzvanou kotlíkovou dotaci. Každý rok potom musíte myslet na revize, čištění komína a další servis, který vám prodražuje provoz. Investice se vám však vrátí. Topení plynem je k vaší peněžence poměrně přívětivé - kWh plynu je, jak už jsme napsali výše, levnější než kWh spotřebované elektřiny. 

V čem se elektřina a plyn shodnou

U obojího – topení elektřinou i plynem – platí, že je důležité, od koho tuto komoditu odebíráte.

I na tom totiž můžete značně ušetřit. Doporučujeme proto si svého dodavatele elektřiny, plynu nebo obojího pečlivě vybrat a porovnat ceny. Můžete díky tomu ušetřit i několik tisíc korun ročně. Rádi vám takové porovnání zdarma připravíme, neváhejte nás kontaktovat zde.

2024 © Manta Energy a.s.