Netopte víc než je třeba. Ušetříte tím peníze i své zdraví

12.dubna 2021
Zpět na výpis článků

Jsou lidé, kteří si doma rádi přitopí a třeba takových  25 °C si opravdu užívají. V tu chvíli však trpí nejen jejich peněženka - každý stupeň navíc znamená navýšení spotřeby a tedy i výsledného účtu za vytápění, a to zhruba o 6 procent, i jejich zdraví.

Dlouhodobý pobyt v přetopených místnostech totiž prokazatelně snižuje adaptabilitu organismu na chlad, což negativně ovlivňuje lidské zdraví a člověk bývá častěji nemocný. Když se doma hodně topí, klesá i vlhkost vzduchu. A takový suchý vzduch může napáchat spoustu „škod“. Vysušuje sliznice, které přicházejí o svou přirozenou obranyschopnost proti virovým onemocněním. Rovněž způsobuje velmi nepříjemné vysychání dýchacích cest, škrábání v krku nebo dráždivý kašel, nemluvě o riziku vzniku chronických zánětů nosohltanu a dýchacích cest. V neposlední řadě potom působí suchý vzduch negativně také na lidskou pokožku, která může být vysušená a podrážděná.

Topte podle toho, co kde děláte

A jak by to doma vlastně s teplotou v místnosti mělo vypadat? Ideální je, když zvážíte vlastnosti a především funkce jednotlivých místností. Třeba takové ložnice, kam se chodí večer spát, koupelny, kde se po sprše nechcete klepat jako ratlík, nebo kuchyně, kde jedou spotřebiče a produkují další teplo.

Vezměme to popořadě a podívejme se na to, jaká je doporučená teplota v každé místnosti vašeho domova.Obecně je znám fakt, že na spánek je lepší nižší teplota. Neznamená to, že musíte spát ve vymrzlé místnosti ve třech pyžamech pod duchnou od babičky, abyste se alespoň trochu zahřáli. Stačí v ložnici udržovat optimální teplotu kolem 18 °C. Někdo přivítá teplotuještě o něco nižší, ovšem ideální je rozsah 16 až 18 °C. Díky tomu bude váš spánek hlubší a klidnější.

Neplaťte za energii více než musíteRádi pomůžeme s přechodem

Do žádných topných extrémů se nemusíte pouštět ani v kuchyni, a to hned z několika důvodů. Když už člověk v kuchyni je, tak vaří – to znamená, že je v pohybu, který sám o sobě zahřívá, a k tomu využívá různé spotřebiče, takže se teplota díky vaření nebo pečení navyšuje. Optimální teplota, na kterou v kuchyni nastavit topení, tak je kolem 18 °C.

Úplně nejméně je třeba topit v klasické chodbě, kterou člověk většinou jen prochází z místnosti do místnosti, nebo třeba přichází domů. Pokud zavíráte do místností dveře, vystačíte si na chodbě nebo schodišti s takovými 10 až 15 °C. Jiná situace samozřejmě nastává, když je chodba napojená na jiné místnosti, je „součástí“ obytných prostor, nebo třeba doma nechcete mezi jednotlivými místnostmi zavírat dveře, zkrátka i na chodbě je „živo“. V tu chvíli je třeba i v chodbě přitopit, jinak by zbytečně ubírala teplo dalším pokojům – jinými slovy je třeba to sladit s okolím.

Ohřát se v koupelně

Vyšší teplotu jistě oceníte v obývacím pokoji, kde se přes den odehrává větší část domácího koloritu. Hrají si tu děti, alespoň ty menší, takže sedí často na zemi, dospělí si na sedačce čtou nebo sledují televizi (netvrdíme, že s malými dětmi jde obojí současně), a proto je ideální teplota v obývacím pokoji zhruba 20 až 21 stupňů.

Někde na pomezí mezi ložnicí a obývacím pokojem jsou pokoje dětí, kde si děti přes den hrají (pokud nejsou v obývacím pokoji) a večer v nich spí. Právě tam je proto třeba s hodnotou teploty variovat. Zatímco přes den by teplota měla činit 20 až 21 °C, v noci by se v dětském pokoji mělo stejně jako v ložnici „ochladit“ na 16 až 18 °C. Požadované teploty docílíte vyvětráním těsně před tím, než jdou děti spát, a využitím termostatu. 

A kde by mělo být nejtepleji? Přeci v koupelně. Taková husí kůže, když se svléknete, abyste se osprchovali nebo vykoupali, není nic příjemného, nemluvě o tom, když ze sprchy vylezete… Doporučená teplota v koupelně je tedy krásných 24 stupňů.

Pozor na výkyvy. Platí nevypínat, pouze stahovat

Kvůli správnému nastavení teploty se rozhodně vyplatí mít doma termostat a termostatické hlavice na radiátorech.

Díky termostatu dnes již můžete teplotu regulovat i na dálku, pomocí mobilního telefonu.

Když nejste doma, můžete teplotu stáhnout a zase ji navýšit, než se domů vrátíte. Ušetříte tak a doma budete mít vždy komfortní teplotu. Ovšem pozor na přílišné výkyvy teploty, projeví se i na vašem vyúčtování. Topení v době přítomnosti stáhněte, ale nevypínejte úplně. Zdi i celý dům by vychladly a teplota by klesla natolik, že byste pak museli topit o to víc, abyste se opět dostali na správnou teplotu. A o to víc byste potom platili.

 

Optimální teplota dle jednotlivých místností:

  • obývací pokoj: 20 – 21 °C
  • ložnice: 16 – 18 °C
  • kuchyně: 18 °C
  • chodba, schodiště: 10-15 °C
  • koupelna: 24 °C
2024 © Manta Energy a.s.