Horentní částky za plyn? Snižte je pomocí několika kroků nebo prostě přejděte k nám

15.března 2021
Zpět na výpis článků

Tři svetry, dvoje tepláky, teplá deka, čaj. No není to zrovna ideální představa příjemného večera u televizní obrazovky ve vašem obývacím pokoji. Co myslíte? Že se takto snažíte ušetřit a snížit platby za plyn? Abyste platili méně, rozhodně se nemusíte trápit a vypínat doma topení. Až tisíce korun za plyn totiž můžete ušetřit, aniž byste doma chodili s rampouchy u nosu. Poradíme vám několik vychytávek, jak účty za plyn více či méně redukovat. 

Když neplechu v účtech dělá starý kotel

Co si budeme povídat, starý kotel, který už vám slouží dlouhá desetiletí, je, ač spolehlivý, značně neúsporný. Rozlučte se s ním a vyměňte ho za moderního následníka – kondenzační plynový kotel. Takový kotel totiž dokáže navíc zužitkovat i spaliny, které jinak u běžného kotle nazdařbůh unikají bez využití komínem.

Kondenzační kotle dosahují účinnosti až 110 % a ušetří mnohdy až třetinu nákladů na vytápění.

Výrobci kotlů odhadují, že díky nim dochází k snížení spotřeby plynu o 20 či dokonce až o 40 %. Moderní kotel je sice vyšší investice, ale rozhodně se tedy vyplatí. Většina odběratelů navíc při pořízení nového kotle splňuje podmínky státního příspěvku takzvané kotlíkové dotace. Příspěvek na nový ekologičtější kotel může dosahovat až 75 % pořizovacích nákladů

 

Péče o topnou sestavu

Před zahájením topné sezony se doporučuje nechat kotel (starý i ten nový) zkontrolovat, seřídit a vyčistit. Díky tomu totiž můžete dosáhnout úspornějšího chodu kotle. Náklady na odborníka se vám pak vrátí s několika fakturami, na nichž jistě zaznamenáte nižší platbu za zemní plyn.

Dobré je současně zkontrolovat i komín, minimálně i pro své bezpečí. A starší topení zase nezapomínejte pravidelně odvzdušnit. Ideálně každé tři měsíce. 

Inteligentní technologie a optimalizace

Inteligentní technologie a optimalizace vašeho termostatu

V dnešní době, kdy svět ovládá technika, by byla škoda ji nevyužít. K ovládání a nastavení teploty můžete využít termostaty na zdi i termostatické hlavice přímo na radiátorech, které v rámci Smart Home můžete ovládat třeba i pomocí mobilního telefonu.

Právě optimalizace teploty je důležitá, protože správně regulované vytápění dokáže ušetřit spoustu peněz. Udržujte proto teplotu spíše stabilní. Velké poklesy znamenají velké náklady. Doporučuje se v době nepřítomnosti topení stáhnout, ale nikdy ho zcela nevypínat. Zbytečně by stěny i celý dům vychladly, a o to víc byste museli topit. Ideální teplota bez přítomnosti je 16 °C. Pokud jste však doma, je optimální teplota v obytné místnosti kolem 20 – 21 °C (v ložnicích je to kolem 18 °C pro lepší spánek). Každý další stupeň navyšuje spotřebu zhruba o 6 %.

Dnešní technologie přináší různé vymoženosti, které vám s optimalizací pomohou. Například chytré termostaty umožňují nastavit a regulovat teplotu klidně i na dálku nejčastěji přes mobilní telefon. Jejich pořízení se vyplatí. Když třeba odjedete na víkend, teplotu stáhnete, protože byste v prázdném domě topili zbytečně. Jakmile však v neděli před návratem domů dáte přes mobilní aplikaci termostatu pokyn, že má zase teplotu zvýšit, přijedete do komfortně vytopeného domova.

Své dělají i návyky

Nepouštějte teplo ven. Neznamená to snad, že byste neměli větrat, čerstvý vzduch je třeba a přispívá i k lepšímu domácí klimatu. Ale čím víc tepla okny uteče, tím více peněz pošlete za fakturu. Platí proto zásada větrat krátce a intenzivně. Jakmile necháte na dopoledne otevřenou ventilačku, všechno teplo vám uteče ven a vy budete muset celou místnost znovu vytopit.

Nastavte kolem radiátorů barikády, nechte je volně topit. Jakmile to uděláte, budete topit dráž a méně efektivně. Nezakrývejte je proto nábytkem ani závěsy, vhodné není ani sušení oděvů na topení.

Své dělají i návyky

Malé škvírky = velké ztráty

Starší domy bývají často nehospodárné a spousta tepla, které draze zaplatíte, si vesele unikne ven. Je to sice poměrně nákladné, ale za úvahu určitě stojí zateplení domu – fasády i střechy, a výměna oken. Právě stará a neúsporná okna jsou jedním z největších záškodníků – pokud špatně těsní nebo profukují, uniká zbytečně spousta tepla. Nová okna i kompletní zateplení jsou investicí, která rozhodně se vyplatí, a za pár let se vám peníze vrátí, protože klesnou náklady na vytápění.

Vezměte nohy na ramena a přejděte jinam

V Česku využívají zhruba 2/3 domácností zemní plyn k vytápění, ohřevu vody i vaření. Největší položkou je pak právě vytápění, kterému jsme se věnovali nejvíce. Průměrná česká domácnost spotřebuje zhruba 30 MWh zemního plynu. Což může dělat klidně i 50 000 korun. Ale může to být také mnohem méně. A úspory tisíců korun už stojí za zvážení.

Velké částky totiž můžete uspořit jednoduchým přechodem k naší společnosti. U zemního plynu platí, že je téměř ¾ ceny tvořeno obchodní složkou. U jednotlivých dodavatelů se mohou ceny značně lišit. Vyplatí se proto ceny porovnat. Rádi vám takové porovnání zdarma připravíme, neváhejte nás kontaktovat zde.

2024 © Manta Energy a.s.